Regelmatig krijg ik de vraag welke instellingen zijn gebruikt voor een foto. Deze vraag is heel begrijpelijk. Maar mijn reactie; de beste camera en instellingen bestaan niet. Hoe graag ik ook zou willen. De juiste instellingen zijn afhankelijk van diverse factoren. beste camera instellingen
Heb je er iets aan? Als ik aangeef welke camera en objectief ik heb gebruikt met de instellingen. Onderstaande foto is gemaakt op Java Indonesië van de vulkaan Bromo. De foto is gemaakt met een Fujifilm X M1 en Fujinon 16-55. Instellingen: Diafragma f/14, Sluitertijd 1/50 en ISO 320. brandpuntafstand 28mm. Uit de hand geschoten. Maar wat kun je met deze informatie? Waarschijnlijk weinig.
Had het geluk dat ik vaker in Indonesië ben geweest en zo ook op deze locatie. En had al idee hoe ik het wilde aanpakken. Zat al vroeg in de auto op weg naar de gewenste locatie. Helaas waren wij niet de eerste. Het lijkt wel of men steeds vroeger arriveert. Het is dan ook een toeristische attractie. Statief opstellen en werken met lange sluitertijden was even geen optie. Op naar plan B fotograferen uit de hand.
Automatische stand?
Wil je bijvoorbeeld een technisch goed belichte foto maken die de omgeving zo natuurgetrouw mogelijk laat zien? Of kies je juist liever voor een wat creatievere insteek? De foto die jij in gedachten hebt, bepaalt wat de beste instellingen zijn.
Wanneer je fotografeert met je camera op de automatische stand, dan kiest de camera de instellingen. De camera kan natuurlijk niet weten welke foto jij voor ogen hebt. Dus soms kiest deze instellingen die aansluiten bij jouw idee, maar andere keren levert het een totaal ander resultaat op dan jij voor ogen had. Dit kan soms tot teleurstelling leiden.
Zelf de camera instellingen kiezen
Door de camera zelf handmatig in te stellen, kun je precies die instellingen kiezen die passen bij het idee voor jou foto. Hierdoor bepaal je zelf (en niet de camera) hoe de foto eruit komt te zien!
Wanneer je creatievere foto’s wilt maken, bijvoorbeeld met lange sluitertijden, dan wordt het nog belangrijker dat je zelf weet hoe je de instellingen moet kiezen. En ook dat je ze zonder al te veel nadenken kunt instellen en aanpassen aan de situatie. Voor je zover bent om je camera zelf handmatig in te kunnen stellen ben je al snel heel wat uurtjes oefenen verder. Neem dan ook de tijd omdit onder de knie te krijgen. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Kies jou eigen weg. Heb je de basis éénmaal onder de knie dan gaat er mooie wereld van fotografie voor je open.
De drie belangrijkste camera instellingen
Eigenlijk zijn er maar drie camera instellingen echt van belang: de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde. Deze instellingen hebben alle drie invloed op zowel de belichting als de scherpte van de foto. Deze drie samen worden ook wel de belichtingsdriehoek genoemd.
Sluitertijd
Met behulp van de sluitertijd stel je in hoe lang er licht op de sensor valt. Hoe langer de tijd, hoe lichter de foto wordt en hoe meer bewegingsonscherpte ontstaat. Lees hier verder…
Diafragma
Het diafragma is een instelbare opening in het objectief waarmee je kunt regelen hoeveel licht er naar binnenvalt op de sensor. Hoe groter de opening, hoe lichter de foto en hoe kleiner het scherptedieptegebied. lees hier verder ….
ISO-waarde
Met de ISO-waarde stel je de gevoeligheid van de sensor in. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe minder licht je nodig hebt om een foto te kunnen maken, maar hoe hoger de kans is op ruis in de foto. Lees hier verder…
Programmakeuzes op je camera (Auto, P, Tv, Av en M)
De meeste camera’s worden geleverd met diverse programma standen. Het aantal en het type programma’s die een camera biedt kunnen sterk per merk en model uiteenlopen. (Auto, P, Tv, Av en M) Lees hier verder ….
Brandpuntafstand en licht?
De brandpuntafstand is de afstand in millimeters tussen de sensor van je camera en het midden van her objectief. Een lange brandpuntafstand levert een tele-effect op en een korte brandpuntafstand levert een groothoek op. Bij tele-effect komt er minder licht op je sensor en bij groothoek meer licht. Het gekozen brandpuntafstand is ook een belangrijke factor om je instellingen te kunnen bepalen. .
Zo zijn er nog heel veel factoren te benoemen die invloed hebben om de juiste instellingen voor je camera te bepalen. Er is helaas geen ideale instelling te geven. TIP: oefen zoveel als je kunt met instellingen als Diafragma, sluitertijd en ISO. Deze vormen de basis voor een goed belichte foto.